در این مقاله پرسش و پاسخ های سئو که ممکن است ذهن شما را به خود درگیر کرده باشد اما پاسخ منسجمی برای آن پیدا نکرده باشید را بررسی میکنیم.
اوایل ورودم به حوزهی بازاریابی به خیال خودم میدانستم که داستان سئو چیست! میدانستم که سئو مخفف بهینهسازی موتور جستجو است. و میدانستم که هر چه سئوی شما بهتر باشد، رتبهیتان در موتورهای جستجو بالاتر خواهد بود. با این همه دانایی من یه نابغهی سئو به حساب میآمدم، قبول ندارید؟
راستش را بخواهید، نه. چیزهایی که به ذهنم هم خطور نمیکرد که نمیدانمشان زیاد بودند ــ و هر چه بیشتر یاد گرفتم سؤالهای بیشتر و بیشتری گریبانم را گرفتند.
پس بیایید 17 پرسش و پاسخ درباره سئو را باهم بررسی کنیم و به همهی آن چیزهایی که حتی روزی خود من در طول این مسیر در موردشان سؤال داشتم و مطمئن هم نبودم که برای پیدا کردن یک جواب سرراست به کجا باید سر بزنم، نگاهی بیندازیم. اگر شما هم گرفتار یکی از این پرسشهای ظاهرا ساده اما گیجکننده شده باشید، حرفهای من به کارتان خواهد آمد.
پرسش و پاسخ رایج سئو که پرسیدنشان شما را دستپاچه میکرده است
۱) سئو چیست؟
سئو مخفف بهینهسازی موتور جستجو (search engine optimization) است. سئو ناظر به فنونی است که به سایت شما کمک میکند وقتی مردم در موتورهای جستجویی مثل گوگل، بینگ و یاهو به دنبال برند، محصول یا خدمات شما میگردند، بیشتر به چشمشان بیایید ــ و این البته شامل آن دسته از نتایج جستجو که از طریق پرداخت پول به جستجوگران نشان داده میشوند نیست. برای اطلاعات بیشتر میتوانید به مقالهی «تعریف سئو در حدود صد کلمه» در سایت هاباسپات نگاهی بیندازید.
بیشتر بخوانید: معرفی 15 ابزار سئو برای گزارش گیری
۲) تفاوت نتایج غیرپولی (ارگانیک) و نتایج پولی در چیست؟
نتایج ارگانیک نتایجی هستند که که بی پرداخت هیچ هزینهای و صرفا بر اساس الگوریتمهای جستجو در میان نتایج جستجوی موتورهای جستجو ظاهر میشوند. نتایج جستجوی غیرارگانیک ــ یا پولی ــ در بالا یا کنار صفحهی جستجو نشان داده میشوند. این نتایج پیوندهایی هستند که تبلیغاتچیها برای نشان داده شدنشان در موتورهای جستجوی متفاوت پول پرداخت کردهاند.
۳) توصیف متا چیست و آیا هنور هم به کار میآید یا نه؟
توصیف متا متنی است که هنگام نشان داده شدن سایت شما در میان نتایج جستجو زیر عنوان صفحهیتان آورده میشود و به جستجوکننده نشان میدهد که موضوع صفحهی شما چیست. نمونهی یک توصیف متا این است: «با طی کردن نه مرحلهی ساده همهی چیزهایی را که برای نوشتن یک پست وبلاگی درستوحسابی لازم دارید، یاد بگیرید.»
توصیفات متا هنوز هم مهم هستند اما نه همانطوری که قبلترها مهم بودند. قبلا برای بهینهسازی صفحات از حیث کلیدواژه از این توصیفات استفاده میشد و هدف این بود که خزشگران (crawler) بتوانند از طریق این توصیفات با محتوای صفحهی شما بیشتر آشنا شوند. امروزه اهمیت توصیف متا در این است که میتواند کاربر را ترغیب کند بر روی پیوند سایت شما کلیک کند و از این طریق نرخ تبدیل (conversion rate) از صفحهی نتایج جستجوی موتورهای جستجو به سایت وب شما افزایش یابد.
۴) آیا باید نام دامنهی خودم را طوری بهینهسازی کنم که کلیدواژههای مهم در آن بیایند؟
شما نباید صرفا بر مبنای داشتن کلیدواژهها دامنهی اصلییتان را تعیین کنید ــ راستش را بخواهید این کار به سئوی شما لطمه هم خواهد زد. اگر نام شرکت شما بر حسب اتفاق یک کلیدواژه در خودش دارد، اشکالی ندارد، اما دست به خرید دامنهی inboundmarketingsoftwarebloggingsocialseoemailautomation.com نزنید. متوجه منظورم شدید؟
۵) از کجا بفهمم تعداد کلیدواژههایی که در یک صفحه استفاده میکنم درست است؟
متأسفانه تعداد مشخص و «درستی» برای کلیدواژههای یک صفحه نمیتوان تعیین کرد، و دلیل اصلی این نتوانستن هم این است که اصلا چنین نگاهی به بهینهسازی مبتنی بر کلیدواژه درست نیست.
شما نباید به دنبال استفادهی مکرر و متراکم از کلیدواژهها باشید ــ درستش این است که استفادهی بسیار زیاد از یک کلیدواژه میتواند به عنوان «انباشتگی کلیدواژه» تلقی شود و صفحهی شما را به دردسر بیندازد. فقط خوانندهی صفحهی خود را در نظر بگیرید و کلیدواژهها را صرفا آنجایی که به آنها نیاز هست استفاده کنید. آنقدر فرصتهای معقول و طبیعی برای به کار بردن کلیدواژهها خواهید داشت که اصلا کار به رساندن تعداد آنها به یک عدد مندرآوردنی نخواهد رسید.
۶) پیوندهای درونسو و پیوندهای درونی چه تفاوتی با هم دارند؟
پیوندهای درونی پیوندهایی در یکی از صفحات سایت شما هستند که به یک صفحهی دیگر در سایت خودتان اشاره میکنند. پیوندهای درونسو در صفحات وبسایتهای دیگر قرار دارند و به محتوای موجود در سایت شما پیوند میدهند. این دو نوع پیوند، هر دو، برای سئو ارزشمند هستند.
۷) برای هر یک صفحه محتوا چه تعداد پیوند درونی نیاز دارم؟
دقیقا همانطوری که باید از انباشته کردن محتوای سایت با کلیدواژهها دوری کنید، نباید محتوای سایتتان با پیوندهای فراوان هم انباشته شود. صرفا وقتی از پیوندها استفاده کنید که تجربهی خوانندهیتان را بهبود میدهد.
۸) علامت «|» کجای صفحهکلید من قرار دارد؟
این علامت جای ثابتی در همهی صفحهکلیدها ندارد اما معمولا آن را کنار کلید Enter و همراه با علامت «\» یا در قسمت اعداد ــ بالای حروف ــ و کنار کلید Backspace خواهید یافت.
بیشتر بخوانید: 19 وب سایت درباره سئو که باید بشناسید
۹) اگر خودم بخواهیم کار سئو را انجام دهم، آیا باید کدنویسی هم بلد باشم؟
برای یکایک عناصر موجود در بهینهسازی موتو جستجو نیازی به دانستن کدنویسی نخواهید داشت. اما بعضی از تاکتیکهای پیچیدهتر سئو وجود دارند که انجام دادنشان در گرو یک درک ابتدایی از کدنویسی است، اما همهی بخشهای سئو اینچنین نیستند.
۱۰) فایل robots.txt چیست؟
این فایل صفحهای است که به موتورهای جستجو میگوید مالک سایت میخواهد کدام صفحات از سایتش نمایه یا خزیده شود. برای یافتن این صفحه میتوانید آدرس YourDomain/robots.txt را وارد کنید ــ نام دامنهی خودتان را بهجای YourDomain بگذارید.
۱۱) فایل sitemap.xml چیست؟
این فایل نمایهای است از همهی صفحات سایت شما. این فایل مرجعی سریع برای موتورهای جستجو است تا محتواهایی را که شما میخواهید نمایه کنند بیابند.
۱۲) تفاوت نمایه کردن و خزیدن چیست؟
وقتی موتورهای جستجو در محتوای سایت شما میچرخند، در حال خزیدن در سایت شما هستند. همزمان با خزیدن در سایت شما، آنها محتوایی که در موتور جستجو نشان داده خواهد شد را نمایه میکنند.
با این حال، این نکتهی مهم را فراموش نکنید که همهی محتواها نمایه نمیشوند. موتورهای جستجو، طی فرآیند خزیدن، آن محتوایی که نمایه خواهند کرد و آنهایی که نمایه نخواهند کرد را تعیین میکنند.
۱۳) چگونه میتوان فهمید که کدام صفحهها نمایه شدهاند؟
بهسادگی. با جستجوی عبارت site:YourDomain صفحاتی که نمایه شدهاند به شما نشان داده خواهند شد.
۱۴) چرا برای تصاویر به متن جایگزین نیاز داریم؟
موتورهای جستجو قادر به خواندن تصاویر نیستند اما میتوانند متن را بخوانند. متن جایگزین (alt text) به آنها کمک میکند بفهمند تصاویر دربارهی چه هستند. علاوه بر این، اگر صفحه به دلیلی کاملا بارگذاری نشود، مردم با دیدن متن جایگزین میتوانند همچنان بفهمند که موضوع عکس چه بوده است.
بیشتر بخوانید: آموزش اصطلاحات سئو سایت 40 مورد کلیدی
۱۵) دیدن نتیجهی سئو چقدر طول میکشد؟
چندین عامل متفاوت بر سرعت ظاهر شدن نتایج تأثیر میگذارند. این عوامل این موارد را شامل میشوند و البته منحصر به اینها نیستند:
- حجم محتوای شما
- کیفیت محتوا
- میزان همراهی مخاطبان با محتوای شما
- بزرگی و کوچی سایت شما و اقتدار دامنهی کم یا زیاد آن
یک سایت بزرگ، اگر موتورهای جستجو بهطور منظم در آن بخزند، احتمالا نتایج سئو را در عرض چند روز خواهد دید. سایتهای کوچکتر، به این علت که در بازههای طولانیتر خزیده میشوند، احتمالا مدت زمان بیشتری را باید در انتظار دیدن نتایج بمانند. پیش از تغییر استراتژی سئویتان، حداقل یک هفته ــ تا یک ماه ــ منتظر نتایج باشید و اگر تازه وارد سئو شدهاید اندکی بیشتر صبر کنید.
۱۶) آیا باید برای انجام سئوی سایتم کسی را به کار بگیرم؟
به کار گرفتن یکی از افراد سازمان خودتان یا کسی از بیرون برای انجام دادن سئوی شما میتواند کمکحالتان باشد، اما در عین حال اگر آن فرد بهدرستی از قواعد امروزی سئو آگاه نباشد چهبسا شما را به خطر هم بیندازد. گوگل در متنی به مخاطرات استخدام آدم ناوارد برای سئو پرداخته است.
۱۷) کدام هدفگذاری برای سئو خوب است؟
وقتی به هدفتان برای سئو فکر میکنید، صرفا به بالای قیف و اینکه چقدر بازدیدکنندگان بیشتری را به سایتتان جذب ميکنید نیندیشید. همهی قیف بازاریابی را در ذهنتان داشته باشید و اینکه چقدر از ترافیک جذبشده به سایتتان را بازدیدکننگان جدی و باکیفیت تشکیل میدهد.
آیا افرادی که از طریق سئو سایت شما را مییابند حقیقتا مطابق با خواستههای مؤسسهی تجاری شما هستند و به کار آیندهی مؤسسهیتان میآیند؟ اگر اینچنین نیست، افزایش یافتن ترافیک سایت شما چه سودی خواهد داشت؟
همزمان با تعیین اهداف، به این فکر کنید که ترافیک کلی، از یک طرف، و ترافیک مطلوب و باکیفیت، از طرف دیگر، از نظر شما چیستند. اهداف خودتان را صرفا بر ترافیک مبتنی نکنید، بلکه همهی قیف بازاریابی را لحاظ کنید.
امیدوارم این مقاله برایتان مفید بوده باشد اگر سوالی ذهن شما را به خود مشغول کرده ، میتوانید زیر همین مقاله پرسش خود را کامنت کنید و ما به آن سوال ، پاسخ خواهیم داد.